sâmbătă, 21 iulie 2012

Cum decurge un interviu!?

 Sau mai bine spus, cum trebuie sa ne comportam la un interviu?
Fireste ca discutia aceasta poate fi considerata un subiect tabu (tabu!? Da tabu la cate interviuri pe minut au loc pe lumea asta) avand in vedere mai multe aspecte legate  de felul de a fi al fiecaruia dintre noi, la job description, la nivelul la care trebuie sa ne ridicam sau de ce nu sa ne coboram cand vine vorba de un interviu. Tocmai de aceea anumite opinii pot parea subiective, insa au fost special mentionate; pentru ca se stie, perfectiunea nu exista in materie de om ci mai degraba omul invata din greseli - ale sale sau de ce nu ale altuia. (important e sa iti fie impartasite si tie)
In primul rand trebuie sa stim ca la interviu trebuie sa avem un comportament exemplar si sa raspundem cat mai précis la intrebarile puse - nu neaparat sincer-insa aici trebuie avuta o atentie sporita. Daca spunem o minciuna la interviu, va trebui sa fim atenti sa o spunem si a doua oara, in situatia in care intrebarea evaluatorului este pusa intr-o alta forma. Ceea ce este foarte important este ca minciuna sa fie spusa in ceea ce privesc aspectele personale, felul nostru de a fi, etc. O minciuna nu trebuie niciodata spusa la interviu atunci cand intrebarea evaluatorului este legata de ce stim sa facem, ce cunostinte avem in anumite domenii s.a.m.d si asta pentru ca, in situatia in care suntem pusi sa exemplificam sau de ce nu sa punem in practica cele spuse, o putem “da in bara”. De altfel este bine cunoscut ca minciuna de cele mai multe ori are picioare scurte. Pentru a evita raspunsurile la astfel de intrebari, este bine sa incercam sa le ocolim. Cum vine asta? Pai foarte simplu: daca suntem intrebati spre exemplu daca stim sa lucram in DCML si noi habar nu avem ce inseamna, un raspuns fair ar fi ca nu stim sa lucram intr-un astfel de program insa suntem dispusi sa invatam, avand in vedere ca stim déjà sa lucram in MCL si CM.
Insa hai sa vorbim strict ipotetic. Sa spunem ca la un moment dat te suna cineva de la o companie importanta de asigurari. Iti propune o pozitie ce nu necesita in mod neaparat experienta in domeniu, insa ei considera ca tu ai fi potrivit(a) pentru aceasta, avand in vedere cele mentionate in CV. Este foarte important sa pari interest (asta daca nu esti) si sa incerci sa afli cat mai multe lucruri despre acea pozitie. Evident ca intrebarile pe care le pui (2 -3 la numar ar fi suficiente la interviul telefonic – interviu telefeonic ce de cele mai multe ori vorbeste o piti cu vocea mai mult sau mai putin bengoasa, insa nu atat de inteligeanta pe cat se vrea sa para a fi, asta pentru ca asta face zilnic, respecta niste tipare, tipare pe care daca I le incalci ii pierde din inteligenta) trebuie sa fie pertinente si sa nu sune niciodata de genul: Si..salariul, salariul, cat e salariul? Sau As putea lucra la lucrarea de licenta in timpul programului? Trebuie stiut ca daca vei pune astfel de intrebari, fara a fi nici macar angajatul lor, vei pica testul din start si nici macar nu vei avea posibilitatea de a fi chemat(a) la interviu (de cele mai multe ori marile companii fac recrutarea personalului prin departamentul HR sau apeleaza la firme “specializate “in domeniul recrutarilor iar pana a fi efectiv angajatul lor va trebui sa treci printr-o serie de teste de cunostinte generale, psihologice, etc., 2-3 interviuri eliminatorii, apoi interviu final – in care se va stabili cel mai probabil si salariul tau.)
Urmeaza stabilirea interviului face to face. (asta daca nu trebuie sa dai ceva teste inainte, teste pe care va trebui sa le treci, evident) La interviu, (se poate sa fie primul din 3 sau ma rog, in functie de politicile de recrutare a companiei) de cele mai multe ori cand treaba e serioasa, dai de 1,2 sau chiar 3 persoane (piti de fel sau chiar nesatisfacute, mai rar nesatisfacuti)ce te bombardeaza cu tot felul de intrebari, care mai decare mai…”interesante” – la un moment dat te intrebi si tu daca le spui adevarul sau nu, tot ce trebuie sa faci e sa ii aburesti, asta sa isi dea ei seama cu cine au de a face; daca le-ai placut, (adica daca i-ai aburit destul sau nu) ai sanse sa mergi mai departe..daca nu, NU! Ti se spune ca nu ai implinit criteriile cautate de angajator si ca vei ramane in baza lor de date iar in situatia in care va aparea un post ce ti se potriveste, te vor contacta. De aceea in cadrul primului interviu va trebui sa fii PERFECT, sa ai Karisma si de ce nu putin flirt, pentru a persevera. (gen si marmota invelea ciocolata)
Insa, sa spunem ca nu te regasesti in situatia 2, adica cea neplacuta in care te anunta de obicei la 1 saptamana prin telefon ca nu esti la nivelul companiei lor, si vei merge la al doilea interviu din cadrul aceleiasi companii…Ei bine.. lucrurile difera.. ai sansa sa dai peste CEO ok la prima vedere, ok din cele mai multe puncte de vedere, sau ai sansa sa NU! Personal am dat peste un CEO “asa nu”, de origine italiana..intr-adevar compania pe care o reprezenta facea parte dintr-un grup de companii si cifra lor de afaceri era considerabila..insa cand vezi astfel de oameni..mai bine fugi cat te tin picioarele, lucru pe care l-am si facut de altfel…Nu ii pot contesta abilitatile, insa in momentul in care vii cu o atitudine de boss, cu picioarele pe birou, tragand din trabuc cu disperare si asteptand probabil sa fie si pupat in cur, asa cum multi isi doresc de altfel, vorbind o englezotaliana de 2 lei 50, parca te cam lasa rece.. si nu spun ca reusisem sa obtin salariul dorit! Salariu ce nu reflecta neaparat atributiile postului – era mai mare raportat la ce aveam de facut… Insa nu regret ca am plecat fara a accepta oferta lui, cu toate ca poate as fi avut de invatat destul de multe lucruri pe care nu le stiam la acel moment si poate nici acum nu le cunosc... bomba acestei istorisiri abia acum urmeaza! ironia sortii a facut ca la 2 luni dupa ce le-am refuzat oferta sa ma intalnesc cu insusi CEO-ul acelei companii unde credeti? In aeroport la Roma, ba chiar am zburat in acelasi avion spre Bucuresti…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu